HALLOWEEN



Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie.
 Termenul Halloween a fost atestat pentru prima oară în secolul al XVI-lea și reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă și „Hallowe'en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, sărbătoarea tuturor sfinților), All-Hallows-Even a fost atestat abia la 1556.
Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant,cu cel al  sarbatorii tuturor sfintilor deoarece în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.
Pe 13 mai, 609 AD, Papa Bonifaciu al IV-a dedicat Panteonului din Roma în onoarea tuturor martirilor creştini, şi sărbătoarea catolică de Ziua Tuturor Martirilor a fost înfiintat în biserica de Vest. Papa Grigore al III (731-741) a extins mai târziu festivalului să includă toţi sfinţii, precum şi toate martiri, şi sa mutat de la respectarea 5/treisprezece-11/un. Până în secolul al noualea influenţa creştinismului sa răspândit în ţinuturile celtice, unde treptat înlocuit şi amestecate cu ritualuri vechi celtice. În 1000 AD, biserica ar face 02 noiembrie Ziua tuturor sufletelor ", o zi a celebrarii celor morti. Este larg crede astăzi că biserica a fost încercarea de a înlocui festivalul celtic din morţi, cu o legătură, dar biserica-sancţionate de vacanţă. Ziua Tuturor Sufletelor a fost sărbătorită în mod similar la Samhain, cu focuri mari, parade, şi îmbrăcat în costume ca sfinţi, îngeri şi demoni. Toate celebrarea Zilei Sfinţilor, de asemenea, a fost numit All Hallows-sau All-Hallowmas (din Orientul Mijlociu în engleză Alholowmesse sensul cuvântului Ziua Tuturor Sfinţilor ") şi cu o noapte înainte aceasta, în noaptea de Samhain tradiţionale în religia celtică, a început să fie numit All Hallows Eve- şi, în cele din urmă, Halloween.
Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb și sperietorile de ciori sunt și ele omniprezente. Casele sunt și ele decorate cu aceste simboluri.Printre alte imagini de Halloween se numără temele morții, răului și ocultului, sau monștrii legendari. Culorile tradiționale ale sărbătorii sunt negru și portocaliu.


Costumele de Halloween sunt tradițional modelate după figurile supranaturale, monștri, schelete, fantome, vrăjitoare și diavoli. De-a lungul timpului, printre costumele folosite apăreau și cele ale unor personaje fictive, celebrități la ordinea zilei și arhietipuri generice, cum ar fi prințesele sau luptătorii ninja.
Costumarea și colindatul cu ele era de actualitate în Scoția de Halloween la sfârșitul secolului al XIX-lea.[13] Tradiția a pătruns și în Statele Unite la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulților cât și în rândul copiilor. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930s când obiceiul de trick-or-treating devenea popular acolo.
În ziua de 31 octombrie sau în preajma ei, adesea în vinerea și sâmbăta dinainte de Halloween, se țin adesea petreceri cu costume.
Deoarece sărbătoarea cade în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiționale de Halloween. Ele se obțin prin tăvălirea merelor întregi printr-un sirop dulce lipicios, urmată eventual de tăvălirea prin mieji de nucă măcinați.
Renegat de multi pe motiv ca este sarbatoare de import, Halloween-ul s-a instalat de cativa ani buni, cu acte in regula, pe pamant romanesc. Desi in noaptea de 31 octombrie, copiii nu se costumeaza in monstri, mumii si alti zombi, colindand pe la usi dupa bomboane, tinerii au adoptat benevol Halloween-ul nu atat dintr-un mimetism inocent, cat dintr-un pretext pentru o noapte de distractie cu alta coloratura. 
Sarbatoarea cu specific american reprezinta totodata un bun prilej de a-ti pune mintea la contributie spre a confectiona cel mai infricosator sau cel mai trasnit costum. Anual, tinerii scot la rampa cu aceasta ocazie cele mai inventive costume: unii isi fac aparitia calare pe maturi, altii poarta tricouri manjite cu pasta rosie, avand cutite in relief, vesminte de vrajitoare sau de zombii. Cu totii insa isi aplica un machiaj strident in care predomina negrul ce marcheaza diabolicul si rosul pe post de sange. Unghiile lungi, vopsite in negru, dintii falsi ce aduc cu ai vampirilor, parul dezlanat si vesmintele taiate si zdrentuite fac cu toatele parte din recuzita studenteasca proprie Halloween-ului.

Comentarii

Postări populare