Traditie si gastronomie romaneasca-Martie 2016





        In luna martie a anului trecut  GINA BRADEA a lansat un proiect tare frumos legat de bucataria romaneasca "Traditie si gastronomie romaneasca".
          In fiecare luna de atunci fiecare gazada a propus o tema iar bloggeritele care au vrut sa participe au pregatit una sau mai multe retete romanesti .Fiecare luna a fost care mai de care mai interesanta prin tema propusa.
A trecut un an de atunci si e  iar primavara,e iar martie.
          Intre 1 si 9 martie exista cateva obiceiuri care au nascut superstitii.Martie incepe cu sarbatoarea martisorului pe 1Martie.Apoi incepand cu 1 Martie oamenii isi aleg cate o zi din asa zisele  Zilele Babelor incepand cu 1 martie pana pe 9 martie.Pe 9 martie exista obiceiul Mucenicilor.
         Sfintii 40 de mucenici erau soladati  crestini ,aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius.Afland despre credinta lor,Agricolae,guvernatorul Armeniei,i-a silit sa se inchine idolilor.Refuzand,au fost intemnitati si batuti cu pietre. In cele din urma au fost condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei.In acea noapte s-au petrecut minuni: apalacului s-a incalzit,gheata s-a topit si 40 de cununi starlucitoare au pogorat asupra mucenicilor.In zori au fosta scosi vii din lac insa li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa moara.
         In fiecare an,la 9 martie ,se aprinde focul echinoctial de Mucenici,numit si Focul Sfintilor.Proiectie a soarelui pe pamant,focul arde anotimul cel vechi si imbatranit,pentru a-l face sa renasca pe cel nou,aducator de vigoare si viata.Totodata,are un rol apotropic,fertilizator si magic.Copiii sar peste focurile aprinse in fiecare ograda, pentru a fi feriti de boli,femeile presara cenusa de jur-imprejurul  gospodariei,formand un cerc protector impotriva serpilor ,barbatii intretin flacarile cat mai mult timp ,cu credinta ca, astfel,ii incalzesc pe cei 40 de Mucenici.
In calendarul popular, sar­ba­toa­rea poarta numele de Mucenicii, Ma­ci­nicii, Mosii de Martisor, Sfintisorii sau Sambra plugului, ultima denumire evocand inceputul noului an agricol. In unele locuri se crede ca Ba­bele, capricioase si imprevizibile, mai zabovesc inca trei zile pe la noi insa, in majoritatea zonelor, incepand de astazi, Zilele Babelor lasa locul Zilelor Mosilor.  

         Mucenicii se pregatesc in mod diferit in functie de zona.De aceea in aceasta luna am ales ca tema pregatirea mucenicilor,asa cum stie fiecare caracteristic zonei de unde provine.Astept retetele voastre pe pagina de facebook.

 

Comentarii

Postări populare